[seo-breadcrumbs]

Recolta de grau in 2024 s-a incheiat si rezultatele indică o producție totală de aproximativ 9.6 - 9,8 milioane de tone de grau, in conditiile unei suprafete insamantate de 2,23 milioane de hectare.
Media la hectar a fost de 4,46 tone/hectar, sub media anului 2023 de 5.000 tone/ hectar.
In schimb, calitatea graului in anul 2024 este mai buna decat anul trecut, inregistrand un raport de 70% panificatie cu 30% furaj , fata de 2023 cand s a inregistrat un raport de 60% panificatie cu 40% furaj .




Recolta de grâu din România în anul 2024 a fost marcată de câteva particularități importante, influențate în principal de condițiile climatice și de contextul economic global:

> Prognoze inițiale optimiste: La începutul anului, prognozele indicau o producție de grâu promițătoare si anume 11 milioane de tone , cu estimări chiar peste media ultimilor ani. Acest optimism se baza pe condiții favorabile de iernare și pe așteptări privind un randament bun la hectar.

> Impactul secetei: Pe parcursul anului, situația s-a schimbat semnificativ din cauza secetei neobisnuite din luna iunie, care a afectat în special zonele sudice ale țării. Seceta a dus la scăderea randamentelor și a producției totale de grâu.

> Prețuri fluctuante: Morarii se confrunta cu o volatilitate foarte mare a preturilor , fiind saptamani cand pretul fluctueaza cu 10-12 euro/tona , functie de bursa Eurnonext Matif, influențate fiind de evolutiile conflictului din Ucraina, de costurile crescute ale energiei și de incertitudinile legate de securitatea alimentară globală.

> Măsuri de susținere: Guvernul român a implementat o serie de măsuri de susținere a fermierilor afectați de secetă, precum plăți compensatorii și facilități de creditare.


Anul trecut, din cele 9,6 milioane de tone de grau , s-au exportat de catre marile multinationale 6,6 milioane de tone de grau , ajungand ca in ultimele luni inainte de recolta morarii sa fie in imposibilitatea de a mai gasi grau pentru nevoia consumului intern si la fel si fermele de nutreturi combinate.

In continuarea anului 2024 ne asteptam la aceleasi exporturi ale multinationalelor si la o lupta acerba intre acestea din urma si morarii si fermele de nutreturi combinate, care produc materie prima catre panificatie si nutritia animalelor .
Stocurile mondiale de grau si productiile obtinute sunt apropiate de cele de anul trecut .
Preturile in lunile de iarna vor creste conform burselor futures Euronext Matif cu cca 15% , fata de cele de la recolta iulie 2024.

STIRI DE ULTIMA ORA

Cota Europei pe piața globală a grâului este amenințată din cauza producțiilor în scădere, mai ales în Franța, cel mai mare exportator din blocul comunitar.
România, al doilea cel mai mare exportator european, ar putea profita doar dacă efectele secetei nu se vor resimți și mai drastic.
Momentan, traderii vând grâul românesc mai ieftin decât se comercializeaza marfa francezilor, dar Rusia și Ucraina joacă mult sub cotele celor două țări. Franța, spre exemplu, principalul exportator de grâu din UE, va produce anul acesta, conform estimărilor, cu 20% mai puțin față de anul precedent, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape patru decenii.
În plus, problemele prelungite legate de condițiile meteorologice din Franța au redus, de asemenea, calitatea cerealelor, reducând cantitatea de grâu de morărit disponibilă.
În acest acest context, România, aflată în mod tradițional pe locul doi între exportatorii europeni de grâu, ar putea profita, cu condiția unei producții satisfăcătoare.
În primele șase săptămâni ale anului agricol 2024/2025 care a început la 1 iulie, România a exportat 1,2 milioane de tone de grâu comun, dintr-un total de 3 milioane de tone, fiind, pentru moment, cel mai mare exportator.


Surse: Interne SAPTE SPICE, ROMPAN, economica.net, agroteca.ro